Docy

Fájl megnyitás módjai

Estimated reading: 3 minutes 0 views

A fájlkezelés a Pythonban lehetővé teszi, hogy különböző fájlműveleteket végezzünk, mint például fájl megnyitása, olvasása, írása vagy törlése. A legegyszerűbb módja a fájlkezelésnek a Pythonban az open() beépített függvény használata, amely egy fájl objektumot ad vissza12. Az open() függvénynek két paramétere van: a fájl neve és a megnyitás módja. A megnyitás módja lehet olvasás (‘r’), írás (‘w’), hozzáfűzés (‘a’) vagy mindkettő (‘r+’).

Az “r” mód a fájl megnyitásának alapértelmezett módja, és az olvasásra (read) utal. Ezzel a móddal megnyithatjuk a fájlt és elolvashatjuk annak tartalmát, de nem tudunk beleírni. Ha megpróbálunk írni egy “r” móddal megnyitott fájlba, akkor hibát kapunk. Például:

				
					with open('jungle.txt', 'r') as f:
    data = f.read()
    print(data)
				
			

Ez a kód kiírja a ‘jungle.txt’ fájl tartalmát.

Vagy például, ha egy ‘jungle.txt’ nevű szövegfájlt szeretnénk létrehozni és beleírni a ‘lion’ szót, akkor a következő kódot használhatjuk:

				
					with open('jungle.txt', 'w') as f:
    f.write('lion')
				
			

A with kulcsszó segítségével automatikusan bezárjuk a fájlt a blokk végén, így nem kell aggódnunk az erőforrások szabadon hagyásáról.

A szöveg fájl így fog ki nézni:

				
					lion
				
			

Ha egy már létező fájlhoz szeretnénk hozzáfűzni valamit, például a ‘tiger’ szót, akkor az ‘a’ módot használhatjuk:

				
					with open('jungle.txt', 'a') as f:
    f.write('tiger')
				
			

Az “a” a hozzáfűzés módját jelöli a fájl megnyitásakor. Ez azt jelenti, hogy ha egy már létező fájlhoz szeretnénk írni valamit, akkor az “a” móddal megnyitva nem felülírjuk a fájl tartalmát, hanem hozzáadjuk a végéhez. Így nem veszítjük el az eredeti adatokat. Az “a” mód csak írásra engedélyezett, olvasásra nem. Ha egy olyan fájlt próbálunk megnyitni “a” móddal, ami még nem létezik, akkor a Python automatikusan létrehozza azt.

Például, ha van egy ‘animals.txt’ nevű fájlunk, amiben ezek a sorok vannak:

				
					cat
dog
				
			

És ezt a kódot futtatjuk:

				
					with open('jungle.txt', 'a') as f:
    f.write('tiger')
				
			

A fájl tartalma így fog kinézni:

				
					cat
dog
tiger
				
			

Leave a Comment

Megosztom ezt a leírást
Tartalom