Docy

Egyszerű feldolgozás

Estimated reading: 4 minutes 0 views

A fájlkezelés egy fontos része a programozásnak, amely lehetővé teszi számunkra, hogy adatokat olvassunk be és írjunk ki fájlokba. A Pythonban a fájlkezelés egyszerű és könnyen használható. A beépített open() függvény segítségével megnyithatjuk a fájlokat olvasásra, írásra vagy hozzáfűzésre. A fájl tartalmát soronként vagy egészben beolvashatjuk, és módosíthatjuk is. A példában látható kód bemutatja, hogyan olvashatunk be egy fájlt soronként és használhatjuk annak adatait.

Tegyük fel, hogy van egy fajl.txt nevű fájlunk, aminek a tartalma a következő:

				
					első sor
második sor
harmadik sor
				
			

Ha futtatjuk ezt a kódot:

				
					with open('fajl.txt', 'r') as f:
  for sor in f:
    print(sor.strip())
				
			

A kimenet a következő lesz:

				
					első sor
második sor
harmadik sor
				
			

A kód soronként beolvassa a fájl tartalmát és kiírja a képernyőre. A strip() metódus eltávolítja az újsor karaktereket a sorok végéről.

Ez a kódrészlet egy fájlt nyit meg olvasásra a with open utasítással. A with utasítás biztosítja, hogy a fájl bezáródjon a blokk végén. A fajl.txt a fájl neve, az 'r' azt jelenti, hogy olvasásra nyitjuk meg a fájlt, az encoding='utf-8' pedig azt jelöli, hogy milyen karakterkódolást használunk.

Az első sorban lévő számot beolvassuk az int(f.readline()) utasítással és eltároljuk a szam változóban. Ezután a for sor in f.read().splitlines(): ciklusban végigmegyünk a listán és minden sort hozzáadunk a lista listához az Adatok(sor) utasítással. Ez azt jelenti, hogy minden sort átalakítunk az Adatok típusú objektummá és hozzáadjuk a lista listához.

 

Az Adatok egy osztály, amit a kódban definiáltunk. Az osztályok olyan sablonok, amelyek alapján objektumokat hozhatunk létre. Az Adatok osztályban van egy __init__ metódus, ami az osztály konstruktora. Ez a metódus fut le, amikor létrehozunk egy új Adatok objektumot az Adatok(sor) utasítással. Az __init__ metódusban beállítjuk az objektum adat attribútumát a sor értékére.

Például, ha a fájlban az első sorban az 'alma' szöveget olvassuk be, akkor létrehozunk egy új Adatok objektumot az Adatok('alma') utasítással és az objektum adat attribútuma 'alma' lesz.

Itt van egy példa fájl és kód:

fajl.txt:

				
					3
alma
körte
barack
				
			

Ha futtatjuk ezt a kódot:

				
					class Adatok:
  def __init__(self, adat):
    self.adat = adat

lista = []
with open('fajl.txt', 'r', encoding='utf-8') as f:
  szam = int(f.readline())
  for sor in f.read().splitlines():
    lista.append(Adatok(sor))

for elem in lista:
  print(elem.adat)
				
			

Ez a kód kiírja a következőt:

				
					alma
körte
barack
				
			

És a szám változóban tároljuk el a 3-as számot a fájl első sorából.

Leave a Comment

Megosztom ezt a leírást
Tartalom